בדיקת זרע היא אחת הבדיקות הראשונות שמבצעים אצל הגבר לצורך בירור בעיות פוריות, כשיש קושי של זוג להרות. בעית פוריות מוגדרת אחרי לפחות שנה של ניסיונות להרות ללא שימוש באמצעי מניעה וללא הצלחה. מכיוון שבדיקת זרע היא הליך פשוט וקל, הגבר נשלח לבצעה במקביל לבירור ראשוני אצל בת הזוג. 

בדיקת זרע מבוצעת במעבדה אנדרולוגית.

בבדיקת זרע מאבחנים את נפח הדגימה ,רמת החומציות שלה, כמות תאי זרע בדגימה , אחוז ואיכות התנועתיות ואת האיכות הצורתית (מורפולוגית) של תאי הזרע.

צורתיות של תאי הזרע מיוחסת ליכולת הזרע להפרות וליצור עובר בעל פוטנציאל להריון.

במקרה של זיהום בדרכי המין או השתן, בדיקת הזרע תסייע באבחון על ידי זיהוי תאי דם לבנים בדגימה.

 

ישנן מחלות רבות הפוגעות בספירת הזרע, נוזל הזרע או בייצור תאי זרע עצמם כגון: דלקת באשך (אורכיטיס), דליות באשך (וריקוצלה), תסמונת קליינפלטר, פגיעה בייצור הזרע עקב טיפול בקרינה או כימותרפיה, מחלות זיהומיות עם פגיעה באשך (למשל, חזרת), חסרים הורמונלים שונים, אשך טמיר בילדות, פליטה אחורית (רטרוגראד) ועוד…

לרוב, גבר שעומד לבצע בדיקת זרע יתבקש להימנע מקיום יחסים המסתיימים בשפיכה למשך 2-5 ימים טרם בדיקת זרע, כדי להבטיח את התוצאה הגבוהה ביותר שניתן להפיק מהדגימה. עדיף שלא להימנע מקיום יחסים למשך יותר משבוע-שבועיים לפני בדיקת הזרע. תקופה ארוכה ללא שפיכה עלולה לגרום לתאי זרע פחות פעילים.

אופן ביצוע הבדיקה:

הגבר יספק דגימת זרע, לרוב, על ידי שפיכה לתוך כוסית בדיקה סטרילית. אפשר לתת את הדגימה בחדר במרפאה או בבית, אם הנבדק יכול להביא את הדגימה תוך שעה לכל יותר למעבדה. לקיחת הדגימה אינה כואבת ולא אמורה לגרום לאי נוחות כלשהי.


ישנן מספר דרכים להביא לשפיכה, כשהעדיפה ביותר היא על ידי גירוי עצמי ושפיכה לכוסית הבדיקה הסטרילית. אפשר לאסוף את דגימת הזרע גם בזמן קיום יחסים על ידי 'קונדום הלכתי' יעודי לבדיקת זרע. אפשרות נוספת הינה על ידי איסוף מנרתיק האישה לאחר קיום יחסים (אולם דרך זו פחות מומלצת).

אין להשתמש בחומרי סיכה העלולים לפגוע בתאי הזרע , מה שיכול לגרום לתוצאות לא מדויקות.

במידה ונעשה שימוש בקונדום, יש להשתמש בקונדום יעודי ללא חומרים כימים וללא קוטלי זרע, הניתן בדרך כלל לרכישה במעבדות הזרע. קונדום רגיל ללא קוטל אינו מתאים! לאחר השפיכה, יש להסיר את הקונדום בזהירות, לקשור היטב את הקצה הפתוח ולהניחו בכוסית הדגימה (תוך זהירות ושמירה על סטריליות). 

יש לוודא שהכוסית הסטרילית סגורה היטב בגמר הנתינה.
יש להביא את כוסית הדגימה במהירות האפשרית אל המרפאה/המעבדה, תוך שמירה מפני חשיפה לאור השמש. אין להקפיא או לחמם את הדגימה. יש לשמור את הדגימה בטמפ’ חדר, ובחורף ניתן להצמיד לגוף.

לעיתים תידרש חזרה על הבדיקה למשך 2-3 פעמים נוספות בטווח של 3 חודשים, על מנת להעריך את ממוצע הדגימות במידה ועולים ממצאים חריגים בבדיקה.

בדיקת הזרע מתבצעת תוך הסתכלות על הדגימה מבעד מיקרוסקופ תוך שימוש בתא מדידה יעודי לבדיקות זרע. חלק מהדגימה מונחת על זכוכית ונצבעת לאבחון תקינות צורת וחיות התאים.

בדיקת זרע - פענוח המדדים:

נפח הדגימה (volume) - ערך תקין בין 1.5-6 מ"ל. נפח קטן במיוחד, עקב דלקת או דליות באשך למשל, עלול להיות אחראי לבעיית הפוריות. נפח גדול מידי עלול להעיד על בעיה בבלוטת הערמונית או בבלוטות הסמינאליות המפיקות את נוזל הזרע.

זמן התנזלות (liquefaction time) - ערך תקין בין 20-30 דקות לאחר לקיחת הדגימה. זמן מאורך יותר יתכן וקשור בזיהום באשך.

רמת חומציות (pH) - תקינה בין 7.2-8. רמת חומציות נמוכה או גבוהה מדי עלולה לפגוע בתאי הזרע. חסימה בצינוריות יכולה להביא לעלייה בחומציות ול-PH נמוך. 

ספירת תאי הזרע (sperm count) - ערכים תקינים מעל 15 מיליון תאי זרע למ”ל. ספירת תאי זרע נמוכה מעידה לעיתים על בעיה בייצור, למשל עקב בעיה הורמונלית, גנטית או פגיעה באשך. אולם יכולה לקרות גם עקב זמן הימנעות קצר מדי .

ספירת זרע נמוכה אין פירושה כי גבר לא יוכל להפרות אישה, אולם יכולה להסביר קשיים בכניסה להריון.


תנועתיות (motility) - נחשבת תקינה כשלפחות 40% מתאי הזרע נעים קדימה בצורה תקינה מתוכם 25% בתנועה מיטבית.


חיוּת: במקרים שבהם התגלה אחוז נמוך של תאי זרע בתנועה, יש לבצע בדיקת חיוּת של תאי הזרע. כדי שהדגימה תיחשב תקינה, צריכים להימצא בה לפחות 60% תאי זרע חיים.


צורת התאים (morphology) בתבחין קרוגר -  נחשבת תקינה כשלפחות 5% מהתאים הם בעלי צורה ומבנה תקינים. צורה לא תקינה מיוחסת בחלקה גם לחומר גנטי לא תקין בראש הזרעון או בחוסר באנזימים החיוניים לחדירת הזרעון לביצית ולהפרייתה. הסיבות לבעיות מורפולוגיות הן רבות למשל, עקב פגיעה כימית או קרינה בתאי הזרע, זיהום או דלקת באשך, דליות באשך ועוד.

צימות – Agglutination - ישנם מקרים שבהם נוצר צבר של תאי זרע – קבוצת תאים שנדבקו האחד לשני, ושעלולים להפריע להתקדמות תאי זרע אחרים אל הביצית. מדובר במצב לא תקין שמחייב בירור בכל בדיקת זרע. צימות יכול להיות מקושר לבעיות על רקע אימונולוגי.

ספירת תאי דם לבנים (White blood cells) - תקינה אם אין כלל תאים לבנים או גורמים מזהמים בדגימה (למשל חיידקים). מספר רב של תאים לבנים או נוכחות מזהמים בדגימה, יכולה להצביע על דלקת או זיהום.

 

תא זרע גולמי זקוק לכ-70 יום כדי להתפתח לזרע בשל. מכאן שבדיקת זרע משקפת למעשה גם תהליכים שקרו מספר חודשים קודם לכן באשכים.

 

לפני בדיקת זרע – חשוב לזכור:

· יש להקפיד על תקופת התנזרות של 2-7 ימים. פרק הזמן המומלץ: שלושה ימים.

· את דגימת הזרע מומלץ לתת על ידי אוננות לכוסית סטרילית.

· כוסית סטרילית נמכרת בבתי מרקחת וניתנת במעבדה מאחות קופת החולים.

· אין לפתוח את מכסה הכוסית לפני מתן הזרע, ויש לסגור אותו מיד לאחר מכן.

· ניתן לבצע את מתן הזרע בחדר במרפאה או בבית, עד שעה מהבדיקה.

· אם דגימת הזרע ניתנת בעת קיום יחסים ולא באוננות, יש להשתמש בקונדום הלכתי מיוחד.

· מומלץ לתת את הדגימה בסמוך למועד הבאתה אל המעבדה. אם הדבר לא מסתייע, יש להביא את הדגימה תוך שעה למעבדה.

· נוזל הזרע צריך להישמר בטמפרטורת הגוף או בטמפרטורת החדר.

· מומלץ להימנע משימוש בחומרי סיכה מסחריים או ברוק, העלולים לשנות או להשפיע על תוצאות הבדיקה – מה שיחייב בדיקה נוספת.

· במידה ונדרשת בדיקה נוספת, יש לבצע את הבדיקה השנייה לאחר מספר שבועות. זיכרו, לתא זרע גולמי לוקח כ 70 יום עד להפיכתו לתא זרע בשל. לכן בכדי לקבל נקודת יחוס נוספת רצוי להמתין מספר שבועות בכדי להעריך תאים ממחזור יצור אחר. כמו כן, מחלות המלוות בחום גבוה, נטילת תרופות מסוימות או חשיפה לרעלנים, עלולים להשפיע על הדגימה עד שלושה חודשים קדימה.

· מומלץ להימנע מאמבטיות חמות, ג'קוזי וסאונה, לפחות כשבועיים שלושה לפני הבדיקה.

בדיקת זרע על פי ההלכה:

על פי ההלכה, גם גבר דתי יכול לתת זרע לטובת בדיקת זרע, ובתנאי שהדגימה תנתן באחת השיטות הבאות:

-בדיקה מיוחדת לאחר קיום יחסי מין: בדיקה זו נקראת PCT כוסית, ובמסגרתה נאספת הדגימה שנשפכת מנרתיק האישה, לאחר קיום יחסי מין מלאים עם הגבר, לתוך כוסית סטרילית שמועברת למעבדה.

-שימוש בקונדום מיוחד: ישנו היום בשוק קונדום ובו חור מיקרוסקופי, שאינו מכיל קוטל זרע. זהו קונדום שנקרא גם 'קונדום הלכתי'. בני הזוג יכולים לקיים יחסי מין תוך שימוש בקונדום הזה, ובסיום להכניסו לכוסית ולהביאו ישירות למעבדה. החור המיקרוסקופי מאפשר לטיפה קטנה מהדגימה להשאר בנרתיק האישה, ובכך נמנע “זרע לבטלה”.

בדיקת הזרע לא תקינה – מה עושים עכשיו?

בדיקת זרע לא תקינה תחייב בדרך כלל בדיקה נוספת, שתתבצע לרוב מספר שבועות לאחר הבדיקה הראשונה. אם גם בבדיקה השנייה עלו ממצאים בעייתיים, יחליט הצוות הרפואי כיצד לפעול, בשיתוף המטופל כמובן, והכול במטרה אחת: להגדיל את הסיכוי להיווצרות היריון מוצלח.